top of page

Om Longyearbyen

  • Grunnlagt i 1906

  • John Munro Longyear

  • 2400 innbyggere

  • Rundt 50 nasjonaliteter


Anbefalt sjekkliste:Vær også obs på et begrenset helsetilbud ved Longyearbyen Sykehus - vårt akuttmedisinske beredskapssykehus:

Helsetilbud på Svalbard

Byens opprinnelse


Byen ble opprettet i 1906 av John Munroe Longyear (1850-1922). Han var den største eieren i gruveselskapet Arctic Coal Company med hovedkontor i Boston, USA. Gruvene og tettstedet ble i 1916 kjøpt av Store Norske Spitsbergen Kullkompani.


Company Town


Tidligere var Longyearbyen en gruvebosetning, men fra begynnelsen av 1990-tallet har samfunnet endret seg. Mens det før var flere gruver i drift rundt Longyearbyen, er det i dag bare Gruve 7 som er i drift. 


Dagens samfunn


I dag er turisme, forskning og utdanning de viktigste næringsveiene i tillegg til gruvedriften. Svalbard Lufthavn Longyear har flyforbindelse til fastlandet hele året. Det er et aktivt idretts- og kulturliv i Longyearbyen, hvor det folkevalgte organet Longyearbyen Lokalstyre blant annet har ansvaret for infrastruktur, samfunns- og arealplanlegging, og barnehager/skoler.

Lokale tips!


Longyearbyen har ingen bank eller minibank: Ta med flere typer kredittkort beroende på hvilken type reise du skal på.


Isbjørner er totalfredet på Svalbard: I Svalbardmiljølovens §30 er det fremhevet forbud om å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørnen.


Den lokale matbutikken stenger kl 19 på hverdager og kl 18 i helg: Ellers et bredt utvalg restauranter og gastropub med servering frem til 21-23 beroende på ukedag og tid på året.

bottom of page